ØkonomiTech-giganter

Techgiganter i dollarrus

Trods coronakrisen blev 2020 endnu et år i techgiganternes tegn, viser flere af selskabernes regnskaber. Alphabet, der blandt andet ejer ­Google og YouTube, kom ud af 2020 med et overskud på 250 milliarder kroner – en fremgang på 17 procent i forhold til 2019. Facebook fik et overskud på 179 milliarder kroner fra salg af annoncer til både Facebook, Messenger, WhatsApp og Instagram, mens Apple har præsenteret sit stærkeste kvartalsregnskab nogensinde med et overskud på 176 milliarder kroner på...
AI kunstig intelligensDiversitetOvervågning

Huawei indrømmer raceprofilering

Den kinesiske techgigant Huawei har testet og patenteret overvågningsteknologi, hvor en af funktionerne er racegenkendelse af uighurerne – det forfulgte etniske mindretal i Xinjiang-provinsen i Kina. Det bekræfter Huaweis nordiske vicepræsident, Kenneth Fredriksen, for første gang til Politiken. ”Det var aldrig vores intention at bidrage til nogen diskriminerende opførsel mod minoriteter. Vi har lært af denne sag, at vi skal være endnu mere forsigtige med, hvordan vi stiller vores teknologi til...
Projekt skal skabe biologisk nedbrydeligt elektronisk materiale
ForskningGrøn omstilling

Projekt skal skabe biologisk nedbrydeligt elektronisk materiale

Et nyt forskningsprojekt sigter efter at skabe nye elektronisk funktionelle materialer, som er fuldstændig biologisk nedbrydelige.
Arbejdsmiljø

Få tjek på hjemmekontoret

Ved du, hvordan du forebygger rygsmerter, eller hvad du skal gøre, hvis dit internet svigter? PROSA har lanceret en kampagneside om hjemmearbejde, så du kan få helt styr på, hvordan det bør være indrettet. For selvom vi er et år inde i coronapandemien, er der stadig problemer ude i hjemmekontorerne. – Mange medlemmer er blevet sendt hjem på grund af Covid-19 – og det er ikke alle, der lige husker på arbejdsmiljøshåndbogens anvisninger, når man skal sidde og arbejde hjemme. Man får ikke...
Nej tak til hulledamer
ArbejdsmarkedDiversitetHistorie

Nej tak til hulledamer

1973 To år efter Lønnings- og pensionsministeriet i cirkulæreskrivelsen af 4. marts 1971 anmodede ministerierne om at påse, at der ikke blev kønsdiskrimineret i stillingsannoncer ”for så vidt angik stillinger, der efter deres art kunne bestrides af såvel kvinder som mænd”, er den stadig gal, påpeger skribenten JAN i Prosabladet nr. 7 i 1973. Faktisk er Folketingets ombudsmand her i 1973 nødt til at bede omtalte Lønnings- og pensionsministerium om igen at gøre de andre ministerier opmærksomme...
Den tredje streng
ForskningHistorieIT Fagforening

Den tredje streng

Arbejderkooperationen blev kaldt ’den tredje streng’ i arbejderbevægelsen. Men mens de to andre strenge – Socialdemokratiet og fagbevægelsen – opnår stor indflydelse på samfundet, sygner kooperationen hen. Kun ved at genfinde en bredere ideologisk vision kan kooperativerne for alvor gøre en forskel igen, mener forsker.
IT PolitikNiels BertelsenRegulering

Bedre regulering af techgiganterne

Vi hverken kan eller skal overlade vores demokrati til ugennemsigtige forretnings­modeller og hemmelige algoritmer, skriver PROSAs formand Niels Bertelsen.
Kodekunst: Jade
Digitalt designGrafisk designerInternational

Kodekunst: Jade

Stuart Ballinger er en australsk, digital 3D-kunstner bosat i den lille by Horsham i delstaten Victoria. Han har studeret grafisk design og digitale medier på Federation University.
Afkodet: Camilla Haukøy Osaland
AnalyseData scientistForskning

Afkodet: Camilla Haukøy Osaland

Camilla Haukøy Osaland har en bachelor i HA Almen og en cand.merc. i Applied Economics and Finance fra CBS. Hun arbejder som data scientist i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen, hvor hun udvikler den machine learning-model, der skal afdække fejl og forsøg på snyd, når borgere ændrer i deres årsopgørelse.
Data er magt
DatasikkerhedEksperterForskning

Data er magt

Vores ambition skal være at bevæge os væk fra at være et databaseret samfund til at være et egentligt datademokrati, skriver Peter Lauritsen, der er professor i informationsvidenskab ved Aarhus Universitet.
20 år med det agile manifest
HistorieInternationalSoftwareudvikling

20 år med det agile manifest

For mange år siden blev Det Agile Manifest opfundet som begreb af en flok it-pionerer, der mødtes på et skisportssted i Utahs bjerge. I dag er sprints, retrospectives og daglige standups hverdag for langt de fleste danske it-folk – på godt og ondt. Prosabladet gør status.
Alle mand ved roret
ArbejdsmiljøIT FagforeningOverenskomst

Alle mand ved roret

It-virksomheden Entropy Fox er i gang med at etablere fuldt medarbejdereje. Men forandringen rejser masser af spørgsmål, forklarer virksomhedens stifter Dennis Christensen.