It og samfund

2021: Fuld gang i digital transformation

Rikke Hougaard Zeberg har de sidste tre år været direktør i Digitaliseringsstyrelsen. Styrelsens seneste lancering er det digitale kørekort, som blev downloadet 525.000 gange det første døgn. Den 1. januar 2021 er hun startet som branchedirektør og chef for digitaliseringspolitik i Dansk Industri.

Prosabladet har bedt otte it-professionelle om at svare på, hvilken personlig erfaring fra deres arbejdsliv de tager med sig fra 2020. Og hvad der bliver it-fagets største udfordring det kommende år.

Hvilken personlig erfaring fra dit arbejdsliv tager du med dig fra 2020 ind i 2021?

Hjemmearbejde har vist sig at give større værdi, end jeg troede – og jeg er overbevist om, at hjemmearbejde fremover kommer til at spille en større rolle. Pandemien har dog samtidig vist, at fysisk tilstedeværelse og samarbejde er en forudsætning for god trivsel og gode resultater, så vi skal finde den rigtige balance.

Hvilket emne, trend eller diskussion inden for it vil – set fra dit it-faglige perspektiv – komme til at præge 2021?

Brugen af data, og hvordan vi opbevarer vores data, bliver en stor diskussion i 2021. Nye teknologier og cloud-løsninger giver stor værdi. Shrems II-dommen fra EU stiller imidlertid urealistiske krav til den enkelte virksomheds kortlægning af data-flow og undersøgelse af tredjelandes regelgrundlag. Vi skal passe godt på data, men der skal være proportionalitet i de krav, der stilles til virksomhederne, og det er ikke tilfældet efter Shrems II. Vi skal have løst den problemstilling, og den kan kun løses på EU-niveau. 

Hvad vil i dine øjne blive it-teknologiens største ­udfordring det kommende år?

Cybersikkerhed – de it-kriminelle bliver hele tiden dygtigere. 
I takt med digitaliseringen skal sikkerheden også følge med.

Hvad er dit nytårsønske på dit eget it-felt i 2021?

Virksomhederne er i fuld gang med den digitale transformation, og nye teknologier og data skal være med til at løse nogle af de store udfordringer, vi som samfund står overfor. Jeg starter et helt nyt kapitel i mit arbejdsliv som branchedirektør og chef for digitaliseringspolitik i DI, og jeg glæder mig rigtigt meget til at komme i gang med de mange spændende opgaver og dagsordner.