PROSA holder lukket for henvendelser den 1. maj, men du kan deltage i vores 1. maj-arrangementer (se mere under kurser)

Arbejdsmarkedet, Psykisk arbejdsmiljø

Amerikansk ledelse udfordrer kommunikationen

Analyse: Ledelsesstilen på amerikansk ejede virksomheder i Danmark er ofte en anden end i de dansk ejede selskaber, viser PROSAs arbejdsmiljøundersøgelse.

Kommunikationen mellem ledelse og medarbejdere går lidt mere trægt i amerikansk ejede danske virksomheder, viser PROSAs undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø blandt it-professionelle. Det gør, at ledelsen mister vigtig input fra medarbejderne.
En meget stor del af de danske it-virksomheder er udenlandsk ejede. Blandt dem, der arbejder i en it-virksomhed, oplyser 54,5 procent, at deres virksomhed er udenlandsk ejet. Af disse er hele 75 procent ejet af en virksomhed med hovedsæde i USA, mens 9,9 procent har nordiske ejere, og 12,7 procent har hovedsæde i det øvrige Europa.
Virksomhederne i Danmark har traditionelt haft en relativt flad struktur.

Kommunikationen foregår direkte mellem dem, der arbejder med opgaverne, og problemer og ideer til forbedringer tages op direkte med ledelsen.

 

Denne tradition bliver bevaret i nogle af de virksomheder, der bliver overtaget af udenlandske virksomheder, men ofte ser vi, at der med det amerikanske ejerskab også følger en anden ledelsesstil. Det kan kun undre, at man skifter ledelsesprincipperne i en succesfuld dansk virksomhed, når den danske struktur netop er grundlaget for virksomhedens succes.

 

Mindre gennemskuelighed

Problemerne opstår ikke, fordi ledelsen har færre ledelsesmæssige kvalifikationer, for netop på dette punkt står de dansk og de amerikansk ejede virksomheder næsten lige.
Derimod opstår forskellen, når vi ser på, hvordan ledelsen praktiseres. Her er forskellen mest markant, når det drejer sig om gennemskuelighed i beslutningsprocessen og muligheden for at påvirke sin arbejdssituation ved at komme med forslag til forbedringer eller at tage problemer op med ledelsen. Derfor kan det heller ikke undre, at man faktisk går mindre til sin ledelse på de amerikansk ejede virksomheder. 

 

Ud over at man i de amerikansk ledede virksomheder mister input og ideer fra de ansatte, er der også tale om en svag kommunikation fra ledelsen til de ansatte. Det er en af grundene til, at beslutningsprocessen ikke beskrives som gennemskuelig. Vi bemærker også, at en meget stor del af dem, der arbejder på amerikansk ledede virksomheder svarer 'ved ikke' på spørgsmålet, om man følger et bestemt ledelsessystem.