Arbejdsmarkedet, Arbejdsmiljø

EU skulle have en ny arbejdsmiljøstrategi – troede vi!

EU's nuværende arbejdsmiljøstrategi udløber i år, og der har derfor været arbejdet på at udvikle og få vedtaget en ny seksårig strategi. Men EU-Kommissionen har ved udgangen af 2011 stoppet dette arbejde. I stedet lægges der op til, at vi får en ny erhvervsstrategi, hvor godt arbejdsmiljø udelukkende ses som en økonomisk byrde for virksomhederne.

Der har med forventning været set frem til, at EU fik en ny arbejdsmiljøstrategi. Det skyldes, at den nuværende, som blev udarbejdet af EU-Kommissionen, udelukkende fokuserede på arbejdsulykker og ikke inddrog de arbejdsbetingede lidelser. Dette selvom de arbejdsbetingede lidelser betyder, at mange får forringet livskvalitet og mister arbejdsevnen i en alt for ung alder.

Fagbevægelsen har derfor kritiseret strategien gennem hele perioden og arbejdet aktivt på at udvikle strategien for de næste seks år. Til trods for de mange ressourcer, der er blevet brugt på at udvikle denne, har Kommisionen valgt at droppe at få en arbejdsmiljøstrategi og i stedet begrænse sig til erhvervspolitik og deregulering.

I udspillet fra Kommissionens arbejdsgruppe bliver godt arbejdsmiljø udelukkende set som en økonomisk byrde for virksomhederne, mens omkostningerne ved dårligt arbejdsmiljø nok en gang skal skjules. Dette bliver tydeligt, når man ser på udspillet til økonomisk konsekvensberegning af at fjerne kravet om arbejdspladsvurderinger (APV) til såkaldt små virksomheder i lavrisikosektorer. Her har man nemlig igen valgt kun at se på arbejdsulykkerne. Således er hele kritikken af den manglende inddragelse af de arbejdsbetingede lidelser prellet fuldstændigt af på Kommisionen.

Hvis man helt fjerner APV'erne for denne gruppe virksomheder, vil en meget stor del af arbejdsstyrken få forringede vilkår. Et punkt, FTF har peget på er urimeligt. PROSA vil gå så vidt som at sige, at det ikke alene er uacceptabelt, men også et voldsomt tilbageskridt inden for arbejdsmiljøområdet.

Fagbevægelsen må stå sammen om at vække politikerne og få dem til at se alvoren.

Farvel til den sociale dimension

I forbindelse med udviklingen af det indre marked var et væsentligt element sikringen af et fælles beskyttelsesniveau i EU. Dette skulle være med til at sikre, at der ikke blev konkurreret på dårligt arbejdsmiljø. Denne beskyttelse ser nu ud til at skulle demonteres.

Der er lagt op til, at når der skal laves ny lovgivning, skal den som udgangspunkt ikke omfatte disse virksomheder. FTF har sammen med LO og AC protesteret over Kommissionens forslag og anbefalet, at det skal præciseres, at beskyttelsesniveauet i EU's lovgivning ikke må forringes.

Den helt forkerte vej

EU-Kommissionen går den helt forkerte vej. De største arbejdsmiljøproblemer i dag er i forvejen nedslidning – både fysisk og psykisk. At se bort fra dette og kun fokusere på arbejdsulykker står i skærende kontrast til ønsket fra EU's og Danmarks politikere om, at vi skal arbejde, til vi er ældre, og at færre skal førtidspensioneres.

I stedet bør arbejdet med at lave en arbejdsmiljøstrategi, som kan understøtte dette ønske, genoptages.