Ansættelsesforhold, Service fra PROSA

Ny lov giver mulighed for at udskyde ferie

Ny lov giver arbejdsgivere mulighed for at udskyde medarbejdernes optjente ferie til næste afholdelsesperiode, så arbejdskraften fortsat kan være stabil under krisen.

Med en ny lov får arbejdsgivere og medarbejdere mulighed for at aftale udskydelse af ferie, der skal afholdes i ferieåret 2019/2020. Arbejdsgiverne kan også pålægge medarbejdere at udskyde ferien, hvis ikke der opnås enighed mellem parterne.

Loven kommer på baggrund af, at visse brancher på grund af COVID-19 oplever et behov for særlig arbejdskraft, og at der derfor kan opstå problemer med ferieafholdelse hen over de næste måneder.

Det kan for eksempel være brancher, der har mange sygdoms- eller karantæneramte medarbejdere, eller brancher, der varetager opgaver af særlig samfundsbærende karakter.

For mange ansatte vil der være tale om et alvorligt indgreb i ferieplanlægningen. Derfor opfordrer vi dig til at kontakte PROSA, før du laver en aftale, eller hvis din arbejdsgiver pålægger dig at udskyde ferien.

Hvilken ferie kan udskydes?

Den ferie, der kan udskydes, er dels ferie optjent efter den gamle ferielov, som skal holdes inden 30. april 2020, dels den ferie, vi får til rådighed i perioden 1. maj – 31. august.

Begge dele kan aftales eller kræves overført til enten det nye ferieår, der starter 1. maj, eller videre til ferieåret, der starter med den nye ferielov den 1. september 2020. Udskydes ferien, kan den derfor i princippet bruges helt frem til udgangen af december 2021.

Kræver force majeure

Ferien kan kun udskydes, hvis væsentlige, upåregnelige, driftsmæssige hensyn bevirker, at ferien ikke kan holdes. Af bemærkningerne til lovforslaget fremgår, at der skal være tale om en force majeure-lignende situation.

Der skal altså være tale om en situation, der har været uforudsigelig og uden for arbejdsgivers kontrol. Udskydelsen kan ske, uanset om det er udover de 20 dage, som ellers ikke kan udskydes i ferieloven.

Vi anbefaler, at du kontakter PROSA, inden du laver en aftale om udskydelse af din ferie, så du kan få en vurdering af, om der er tale om en force majeure-lignende situation for virksomheden.

Arbejdsgiver skal betale tab

Ferien kan også udskydes, selvom den allerede er aftalt med arbejdsgiver, og selvom du måske allerede har bestilt en rejse. Her må arbejdsgiver erstatte medarbejderens eventuelle økonomiske tab som følge af udskydelsen – som for eksempel leje af feriehus – uanset om udskydelsen sker ved aftale eller pålæg.

Har du brug for at tale med vores jurister, så skriv til faglig@prosa.dk

Cookie-samtykke