Arbejdsmarkedet

Ny revolutionerende ferielov på vej

Ferieloven har været genstand for ekstra opmærksomhed gennem den senere tid, da Folketinget netop er blevet enig om nye regler for, hvornår du optjener ferie og kan afholde den. Loven forventes dog først at træde i kraft i 2020, så der er lidt tid til at vænne sig til forandringerne.

Loven indeholder et nyt princip om samtidighedsferie, hvor du optjener og afholder din ferie over den samme periode. Det betyder, at du optjener 2,08 dage pr. måned, der så reelt kan afholdes den efterfølgende måned. På denne måde optjener du ferie løbende samtidig med, at den kan afholdes. Optjeningsåret, der tidligere fulgte kalenderåret, ændres til at løbe fra 1. september til 31. august, mens ferieåret ikke længere løber fra 1. maj til 30. april, men løber fra september i optjeningsåret til og med december året efter - altså over 16 måneder. Så der er rig mulighed for at få holdt al ferien.

Loven vil nok få størst betydning for de nye på arbejdsmarkedet, fx dimittender eller studerende i første job, som ikke har optjent ferie fra en tidligere ansættelse. De vil nu kunne optjene og afholde betalt ferie allerede det første år af ansættelsen, hvilket ikke har været muligt med den nuværende ferielov. Det er hovedsageligt derfor, loven er blevet ændret.

Som nævnt forventes den nye ferielov først at træde i kraft den 1. september 2020. Så på nuværende tidspunkt har den nye ferielov ingen betydning for din afholdelse af ferie, og desværre nyder de nye på arbejdsmarkedet endnu ikke gavn af dens fordel. For dem, der allerede er i job, vil en overgangsordning i 2019-2020 skulle sikre, at skiftet fra ny lov til gammel lov sker så smidig som muligt, så man ikke mister optjening eller ferie med løn det pågældende år.

Så når den tid nærmer sig vil PROSA komme med mere information samt kurser om, hvordan man skal forholde sig til de nye ferieregler.