Arbejdsmarkedet

Spring ud i det!

Det gælder om at være et helt menneske – også på jobbet. Derfor bør homoseksuelle it-folk ikke skjule den side af sig selv over for kollegaer og chefer.

"Hvad lavede du så i weekenden?" er vel egentlig et ganske harmløst spørgsmål at stille sin kollega mandag morgen hen over kaffemaskinen.
Det troede jeg i hvert fald, indtil jeg talte med Mikael Boe Larsen, der er Business Operations Manager hos IBM og nå ja – bøsse.
For den slags spørgsmål trak faktisk store veksler på ham, inden han i 2000 sprang ud på sin arbejdsplads.
– Når man ikke er sprunget ud, udøver man selvcensur flere gange i løbet af en helt almindelig arbejdsdag. Man er meget omhyggelig med at omtale sin bedre halvdel i et kønsneutralt sprog, altså som sin kæreste eller partner, fortæller han.
Og kollegaerne kan godt mærke, at man ikke er så gavmild med informationer om romantiske erobringer eller middage hos svigerforældre.
– Bliver man inde i skabet, vil man typisk blive opfattet som en meget privat person på jobbet. For man taler sjældent som sit privatliv, da man så kan blive tvunget til at lyve eller i hvert fald undlade at sige hele sandheden – og så kan samtalen jo hurtigt blive kunstig, siger Mikael Boe Larsen.

Det hele menneske

Mikael Boe Larsen er stor fortaler for, at man som bøsse, lesbisk, biseksuel eller transperson er åben om det på arbejdspladsen. For det giver den bedste relation til kollegaer og chefer.
– Jeg er af den overbevisning, at man først kan være et helt menneske, når man kan være sig selv – også på jobbet. Mit råd er, at man træffer en beslutning og så tager de knubs, der kan komme, siger han.

Amerikanske regler

Mikael Boe Larsen fandt ud af, at der i USA er helt håndfaste regler imod diskriminering på grund af seksuel orientering, og de regler gælder for alle IBM-ansatte over hele verden.
– Jeg kunne se sort på hvidt, at min arbejdsplads betragter mangfoldighed – herunder forskellige seksuelle orienteringer – som en styrke, og det gav mig modet til at springe ud, siger han.
Under sin research faldt han også over EAGLE, der er et amerikansk netværk for bøsser og lesbiske inden for IBM. Efter at have kontaktet dem blev han inviteret med på en konference med alt betalt. Dog var der bare liiiige den detalje, at deltagelse krævede godkendelse af hans nærmeste chef.
Papirerne, der reelt oplyste chefen om, at Mikael Boe Larsen er bøsse, blev – uden hævede øjenbryn – underskrevet med det samme.
– Det gav mig modet til at tage skridtet fuldt ud, siger Mikael Boe Larsen.

Meget mere end sex

Herefter lod han det glade budskab sive til de nærmeste kollegaer.
Nogle reagerede overhovedet ikke, andre gav indtryk for, at brikkerne nu faldt på plads, og en enkelt blev meget stille.
– Det er klart, at man med en sådan udmelding risikerer at overskride folks blufærdighedsgrænse. For det er nu engang sådan, at mange tænker sex i stedet for valg af partner, når man fortæller, at man er bøsse. Men jeg har da lige så lidt lyst til at fortælle om, hvad der sker i min dobbeltseng, som heteroseksuelle har. At jeg går i seng med en mand, er altså langtfra det eneste, der definerer mig som bøsse, siger Mikael Boe Larsen. 
Da han først var ude af skabet, blev han med egne ord aktivist. Han fandt blandt andet ud af, at IBM's antidiskrimineringsregler i Norden ikke havde samme ordlyd som i USA.
– Både seksuel orientering og handicap var udeladt på listen over årsager til diskriminering og optrådte derfor ikke i vores jobannoncer. Men det blev hurtigt lavet om, griner han.

Minoritetsnetværk

Kort efter at have erklæret sig som bøsse stiftede Mikael Boe Larsen en nordisk gren af EAGLE og blev således manden bag IBM's første danske minoritetsnetværk. Siden er der opstået lignende netværk for blandt andre handicappede og etniske minoriteter i IBM.
Og sådanne netværk er vigtige.
– Der er selvfølgelig det rent sociale aspekt, hvor man kan tale med ligesindede. Samtidig kan folk, der er sprunget ud, agere forbilleder for dem, der stadig overvejer det. Og så rådgiver vi også hinanden om karriere, for mange af os har en anden livssituation end heteroseksuelle, siger han.
Der er i dag omkring 20 medlemmer af den danske udgave af EAGLE-netværket.

En win-win situation

Men det er ikke kun minoriteterne, der nyder godt af IBM's mangfoldighedspolitik. Det gavner også virksomheden
– Vi bidrager til forretningen, og der er kunder, der kontakter IBM på grund af de synlige minoritetsnetværk, siger Mikael Boe Larsen.
Selvom han nu – uden større skrammer – er fuldt og helt ude af skabet, så svarer han alligevel prompte 'ja', da jeg spørger, om han den dag i dag føler sig anderledes.
– Hver eneste gang, jeg møder et nyt menneske, skal jeg beslutte mig for at springe ud nok en gang.