It og samfund

2021: Tag basal it-sikkerhed alvorligt

Henrik Kramselund Jereminsen er it-sikkerhedsekspert og ejer af it-sikker­heds­firmaet Zencurity. Han underviser desuden på KEAs diplomuddannelse i it-sikkerhed og har gennem årene arrangeret en lang række kurser i PROSA.

Prosabladet har bedt otte it-professionelle om at svare på, hvilken personlig erfaring fra deres arbejdsliv de tager med sig fra 2020. Og hvad der bliver it-fagets største udfordring det kommende år.

Hvilken personlig erfaring fra dit arbejdsliv tager du med dig fra 2020 ind i 2021?

Fjernundervisning er svært. Jeg bruger ofte fysiske demoenheder og netværk. Der var problemer med HDMI fra Qubes OS, og lyden var elendig. Året sluttede til gengæld med, at flere nye folk kom på kurser – det er en kæmpe fordel! Glæder mig til at udforske mixed undervisning med kombiløsninger og flipped learning.

Hvilket emne, trend eller diskussion inden for it vil – set fra dit it-faglige perspektiv – komme til at præge 2021?

Vi er blevet mere uformelle og chill i 2020. Alle har haft ­udfordringer og løst dem med kort varsel. Det betyder, at vi er mere fleksible. Nogle opgaver kan rent faktisk udskydes. Selv om arbejdet er stressende, kan vi gøre arbejdslivet mere menneskeligt.

Hvad vil i dine øjne blive it-teknologiens største ­udfordring det kommende år?

Største udfordring: Slow the fuck down. Lad være med at springe fra idé til implementering. Nogle idéer er dårlige som for eksempel smittestop/kørekort-app. Estimering af omkostninger og konsekvenser for brugere og målgrupper – men bestemt også andre – skal være med i ligningerne. Ikke alt skal digitaliseres med komplikationer og skadevirkninger til følge.

Hvad er dit nytårsønske på dit eget it-felt i 2021?

Mit it-sikkerhedsønske er: Smid AI-begrebet på porten og tag igen basal sikkerhed alvorligt. Gammeldags struktureret gennemgang over det hele er grundstenene for sikkerheden. Sørg for backup mod ransomware, sæt jeres navneservere på hver sin /24, mindsk DDoS, sæt 2-MFA Motherfucker Auth op!