It og samfund

2021: Nye krav til it-sikkerheden

Lone Juul Dransfeldt Christensen er sikkerhedsarkitekt hos Bang & Olufsen. Hun er certificeret etisk hacker (CEH) og cloud security professional (CCSP) og hacker dagligt løs på B&O’s it-systemer for at identificere og udbedre sårbarheder.

Prosabladet har bedt otte it-professionelle om at svare på, hvilken personlig erfaring fra deres arbejdsliv de tager med sig fra 2020. Og hvad der bliver it-fagets største udfordring det kommende år.

Hvilken personlig erfaring fra dit arbejdsliv tager du med dig fra 2020 ind i 2021?

Mine personlige erfaringer relaterer sig hovedsageligt til ­pandemien, som har skabt en masse udfordringer, men også ­muligheden for at kigge indad og reflektere. Så jeg har kigget på, hvordan jeg arbejder, og hvordan jeg skaber en balance mellem arbejde og livet ved siden af.

Hvilket emne, trend eller diskussion inden for it vil – set fra dit it-faglige perspektiv – komme til at præge 2021?

Mange har været nødsaget til at arbejde hjemmefra, hvilket stiller nye krav til it-sikkerheden. Det vil også præge 2021, så vi skal arbejde videre med, hvordan vi bedst muligt sikrer en organisation, når store dele af arbejdsstyrken ikke længere er på kontoret. Derudover har pandemien haft indflydelse på verdensøkonomien, hvilket vi desværre ser to modstridende reaktioner på: Flere virksomheder skærer ned på it-sikkerheds­budgettet, samtidig med at arbejdsløshed skaber motivation for cyberkriminalitet. 2021 vil også blive præget af udrulningen af 5G, som stiller nye krav til it-sikkerhed.

Hvad vil i dine øjne blive it-teknologiens største udfordring det kommende år?

En af de største udfordringer i de kommende år bliver manglen på kompetencer. Der er fart på digitaliseringen, som er blevet omsiggribende, hvilket stiller store krav til it-sikkerhed og hermed behov for ressourcer med de rette it-sikkerhedskompetencer.

Hvad er dit nytårsønske på dit eget it-felt i 2021?

At samarbejdet mellem Danmarks it-sikkerhedseksperter og det offentlige forbedres, så vi i samarbejde kan beskytte de danske borgere.