40 procent flere fædre tager barsel efter ny lov

Fædre barselsorlov

Stor tilfredshed i PROSA over nye tal, som viser, at flere fædre tager barsel, efter lov om øremærket barsel er trådt i kraft.

PROSA har kæmpet for den øremærkede barsel til mænd, så vi kan binde endnu en sløjfe på ligestillingen. Det kan vi heldigvis se resultatet af allerede," siger næstformand Curt Kjærsgaard Raavig.

Det er rigtigt godt at se en lov, man har kæmpet for, have så positiv gennemslagskraft allerede.

Sådan lyder kommentaren fra PROSAs næstformand, Curt Kjærsgaard Raavig, efter at det i dag er kommet frem, at 40 procent flere fædre tager barsel efter en ny lov om øremærket barsel trådte i kraft sidste år.

"Det er sejr for alle køn. Kvinderne blev bedre stillet på arbejdsmarkedet, og mændene blev bedre stillet i forældreskabet. Det er rigtig godt," fortsætter næstformanden.


Kan blive bedre 

Han fastslår dog samtidig, at selv om det er et kæmpe fremskridt for ligestillingen med lovændringen fra 2022, så er der stadig brug for forbedringer, hvis også højtlønnede, typisk fædre, skal tage deres del af barslen.

"PROSA har i den forbindelse gennemført en møderække med de fleste af Folketingets beskæftigelsesordførere, og det har resulteret i, at der nu sker en øremærkning af nogle af lønrefusionsugerne i barselsfonden. Det er PROSA selvsagt glade for, fordi antallet af lønrefusionsuger i barselsfonden er i dag begrænset til 29 uger, mens retten til orlov og dagpenge ved barsel og orlov er 52 uger," siger han.

Han glæder sig derfor over en ændring af bekendtgørelsen om barselsudligningsordning på det private arbejdsmarked, som er på vej. 

"Dog havde PROSA gerne set, at det var flere uger, der blev øremærkede, så de endnu mere understøtter en mere ligelig fordeling af forældreorloven," siger Curt Kjærsgaard Raavig.  


To vigtige forbedringer

PROSA har yderligere to forslag, som skal gøre barselsudligningsordningen på det private arbejdsmarked mere tidssvarende:

  1. For det første skal lønrefusionen være større. I dag er det kun muligt at få cirka 30.000 kr. i barselsdagpenge og lønrefusion fra den lovpligtige barselsfond. PROSA ønsker, at dette beløb sættes op. Mange af vores medlemmer tjener mere end 30.000 kr. om måneden og vil således tabe mange tusinde kroner, når de skal på barsel. Dette vil have stor betydning for mænds incitament for at gå på barsel. Lønnen skal følge med.
     
  2. For det andet er det i dag frivilligt, om arbejdsgivere vil benytte sig af barselsfonden. Det vil sige, at en arbejdsgiver kan sige til en medarbejder: ”Det er fint, at du vil holde 11 ugers barsel, men du kan kun få barselsdagpenge”. PROSA vil gerne have, at lønmodtagerne skal have en individuel ret til at søge om lønrefusion i barselsfonden. På den måde kan man sikre sig, at lønmodtagerne i hvert fald får delvis løn under barsel.

> Læs vores guide til barsel