Software, It og samfund

Afkodet: Christian Kastbjerg

I hvert nummer af Prosabladet spørger vi it-professionelle om deres forhold til programmeringssprog.

Christian Kastbjerg betegner sig selv som UI udvikler og designer. Han har en bachelor som pianist fra Rytmisk Musikkonservatorium kombineret med en kandidat fra IT-Universitetet i Digitalt Design og Kommunikation.

1. Mit første sprog var Delphi, som jeg lærte i 3.g. Jeg valgte det nok mest for at slippe for matematik på højniveau, men det endte med, at jeg blev nysgerrig på programmering.

2. Jeg har altid kæmpet mest med CSS. Det er egentlig ikke et indviklet sprog, men det har mange ”quirks” og kan være svært at strukturere i større projekter. Det er dog blevet markant nemmere at arbejde med de seneste år grundet tilføjelser til sproget samt nye idéer som CSS-in-JS.

3. Jeg vender altid tilbage til JavaScript, HTML og CSS, fordi det er sprogene på nettet. Jeg synes, det er super fedt, at man kan skabe noget ud af ingenting og gøre det frit tilgængeligt for alle online.

4. Jeg elsker TypeScript, fordi det gør JavaScript lettere at skalere
og vedligeholde. Jeg er generelt fan af værktøjer, som fjerner fokus fra ”implementation details” og frigiver mere tid at fokusere på produkt og features.

5. Jeg hader ikke rigtigt nogle programmeringssprog. Alle sprog har fordele og ulemper. Der er sprog, hvis syntaks jeg finder ”grim”, men det er vist nok bias på baggrund af de sprog, jeg selv arbejder mest med. Desuden kan jeg godt tænde lidt af på et sprog, hvis ”communities” fremstår elitære eller ekskluderende. Jeg hader ikke rigtigt nogle programmeringssprog. Alle sprog har fordele og ulemper. Der er sprog, hvis syntaks jeg finder ”grim”, men det er vist nok bias på baggrund af de sprog, jeg selv arbejder mest med. Desuden kan jeg godt tænde lidt af på et sprog, hvis ”communities” fremstår elitære eller ekskluderende.

6. Til begyndere vil jeg anbefale JavaScript. Det har en flad indlæringskurve og bliver stadig mere udbredt. Og så vil jeg anbefale at bygge noget, hvor du selv er slutbruger i første omgang. Det synes jeg i hvert fald kan gøre det ekstra sjovt og motiverende.