Software

Afkodet: Morten Just

I hvert nummer af Prosabladet spørger vi it-professionelle om deres forhold til programmeringssprog.

Morten Just har læst lidt marketing her og lidt journalistik dér. De sidste ni år har han været designer og produktchef i Google i USA og Schweiz, hvor han blandt andet var med til at starte smartwatch-platformen Android Wear (nu WearOS). For et halvt år siden sagde han op og lavede 3D-appen rotato.xyz

1. Mit første sprog var C, som jeg lærte, fordi det var den tynd­este bog, jeg kunne finde om program­mering på biblioteket. Da jeg nogle år senere ville lære Javascript, fandt jeg til min forbløffelse ud af, at jeg allerede kunne det.

2. Jeg har altid kæmpet mest med Javascript og HTML, fordi det føles som at lave en kaffemaskine ud af en stak A4-ark. Det er fascinerende, at folk har fået så meget ud af det, så tak til dem.

3. Jeg vender altid tilbage til Swift til macOS, fordi der stadig mangler en masse apps, og der er 100 millioner brugere – men alle Cocoa-udviklerne laver iOS-apps nu.

4. Jeg elsker Swift, fordi det var let nok til, at jeg endelig kunne komme i gang med at lave apps
og endda leve af det.

5. Jeg hader Electron, Flutter, React Native og den slags. Det er fedt for udviklerne, men brugerne får ofte en halvhjertet, hakkende og underlig oplevelse, der ikke rigtig føles hjemme nogen steder.

6. Til begyndere vil jeg anbefale at lave noget, du virkelig mangler og vil bruge hver dag. Så er det næsten lige meget, hvilket sprog det er. Husk at fejre det, når det virker.