Software

Afkodet: Galina Chizhova

I hvert nummer af Prosabladet spørger vi it-professionelle om deres forhold til programmeringssprog. Denne gang er det Galina Chizhova.

Galina Chizhova har en master i computer science fra Rusland og startede sin karriere som softwareudvikler. Hun flyttede til Danmark for at arbejde hos Microsoft, hvor hun har været i mere end 10 år, og er nu engineering manager.

1. Mit første sprog var Basic, som jeg lærte i skolen på sovjetiske computere i 1990’erne med sort-hvide skærme uden nogen grafiske brugergrænseflader. Selvom min skole var sen til at opgradere hardwaren, var det fascinerende, og vi lavede nogle ret seje spil.

2. Jeg har altid kæmpet mest med frontend udvikling, da jeg ikke er perfektionistisk nok. Jeg beundrer folk, der kan bruge timer på, at det endelige produkt er smukt og brugervenligt, og går op i hver en pixel på skærmen. Personligt elsker jeg at fokusere på forretningslogik, algoritmer, datamanipulering, optimering og at arbejde med cloud løsninger.

3. Jeg vender altid tilbage til C#, fordi det har en meget god balance mellem læringskurve, abstraktioner og udtryksfuldhed, vedligehold, effektivitet og forudsigelighed. Det gør C# relevant for mange typer opgaver. Indtil videre har C# udviklet sig på en sund og disciplineret måde, og det har et fantastisk økosystem med mange relevante og veldokumenterede biblioteker.

4. Jeg elsker værktøjer til statisk programanalyse, da de begrænser antallet af fejl, forbedrer koden og dermed drastisk forbedrer kvaliteten af slutproduktet.

5. Jeg hader blokbaserede, visuelle programmeringssprog, da jeg holder af at skrive kode. For mig er kode som poesi. Vi efterlader altid en del af vores personlighed i vores kreationer. Kode er en præcis repræsentation af et design, og når den publiceres, laver den nye verdener for tusinder eller millioner af brugere rundt om i verden. Jeg har ikke samme følelse, når jeg flytter blokke rundt på skærmen.

6. Til begyndere vil jeg anbefale Python eller Scratch, da de har en simpel syntaks. Python er en god start, hvis du er lige så skør som mig og elsker at skrive kode. For mere normale er Scratch et godt valg.