Formandens nytårshilsen

Niels Bertelsen ser i sin nytårshilsen tilbage på et år med velbesøgte arrangementer, it-politiske markeringer og flere aktive unge - og ser frem mod et år med fokus på ledige, automatisering og retten til privatliv.

Så gik endnu et år. Og det gik godt. PROSA er en del af fagbevægelsen. En vigtig del, synes vi selv. Fordi vi har vist, at man godt kan have fremgang i en tid, hvor fagbevægelsen er trængt. Vi organiserer ét fag, vi er medlemmernes organisation, og vi er et forbund ikke for, men af it-professionelle.

Aktive medlemmer

Vi vil gerne have en levende debat og et aktivt miljø. Vi gør derfor meget for at sørge for, at medlemmerne får de bedste muligheder for at komme med deres bidrag. Vi skal eksempelvis have en ny hjemmeside, hvor vi gerne skal sikre bedre rammer for medlemmernes involvering.

Heldigvis bruger medlemmerne PROSA som aldrig før, når det kommer til fyraftensmøder og andre arrangementer. Vi har mange medlemmer, som besøger os, og medlemmerne er glade for de faciliteter, vi har. På de gode dage har vi ofte haft to-tre arrangementer, og sammen med andre mødeaktiviteter bidrager det til aktive miljøer, også om aftenen.

Vi har også lagt stor vægt på indsatsen for de unge medlemmer, og gennem PROSAs ungdomsudvalg er der gennemført masser af aktiviteter, som har været med til at profilere forbundet, og som har givet de unge en indsigt i foreningsarbejdet. Den indsats er også begyndt at bære frugt i den formelle del af forbundet, hvor både ØST og VEST har fået tilført medlemmer til deres bestyrelser gennem ungeindsatsen, og på den netop overståede delegeretforsamling fik vi valgt nye og unge medlemmer både til hovedbestyrelsen og som forbundssekretærer.

Støtte til ledige

Vi forsøger også at hjælpe de af vores medlemmer, som ikke er i arbejde. Vi har en arbejdsløshedsprocent på lige under 5 i øjeblikket, det vil sige lige under landsgennemsnittet. Særligt har vi kig på mulighederne for at hjælpe de af vores medlemmer, som er eller vil falde ud af dagpengesystemet. Med en halvering af dagpengeperioden og en fordobling af genoptjeningskravet, er der flere og flere, som kommer i farezonen. Hvis dagpengesystemet bliver dyrt, dårligt dækkende og uden reelle muligheder for at overleve arbejdsløshed, er det svært at se nytteværdien af dagpengesystemet. Det er ikke nemt at trænge igennem til politikerne, og der er ikke mange opløftende resultater at pege på, men det betyder ikke, at vi giver op eller holder op med at arbejde for at forbedre vilkårene for de ledige.

Debat om automatisering

Et andet problemfelt, vi har taget hul på, og som også giver udfordringer på arbejdsmarkedet og på uddannelsesområdet, er automatiseringen.
Hver dag bliver computere bedre og bedre til sagsbehandling, analyse og kreative opgaver. De udfører arbejde, der tidligere var forbeholdt mennesker, som eksempelvis sekretærer, journalister og bogholdere.

Nu har jobområderne i samfundet altid været under forandring. Jeg kan bare nævne stenografer, typografer, syersker, bogbindere og bødkere som fagområder, som stort set ikke eksisterer i dag. Men noget har alligevel ændret sig. For selve den teknologiske udviklingshastighed er højere end nogensinde før.

Det bliver et vigtigt emne i de kommende år. Vi skal som samfund finde løsninger, så udviklingen ikke løber fra os. Det vil ramme bredt, og også inden for vores fagområde. Mange faglige organisationer har også opdaget problemet, og vi har fået vores egen hovedorganisation, FTF, til også at tage emnet op, så vi kan få gang i den brede debat.

For privatlivets fred

På det it-politiske område fortsætter vi kampen mod overvågning og den voldsomme registrering af almindelige borgere. Vi har afholdt cryptoparties, hvor vi har klædt både medlemmer og andre på til at kunne modstå overvågningen på nettet. På Folkemødet på Bornholm lavede vi en indsats for at udbrede kendskabet til redskaber, som kan være med til at sikre folk en større grad af anonymitet. Et af vores nyeste tiltag er et privatlivskort, som er en videreudvikling af den privatlivs-cd, vi udgav i 2007.

50 år

PROSA har gennem mange år været det eneste forbund kun for it-professionelle – ja faktisk så mange, at vi nærmer os de 50 år. Det skal fejres med et festskrift, som vi udgiver i forbindelse med jubilæet, og som vil blive offentliggjort ved en festlig reception den dag, hvor PROSA fylder år. Det sker derfor d. 15. februar til næste år, og vi vil fejre det i København med en reception i Arbejdermuseet, som har gravet i vores fortid og også har været med til at skrive festskriftet. Ikke mange faglige organisationer har sat sine aftryk på overenskomstområdet og det fagretslige system som PROSA, og på trods af mange konkurrenter og fjender gennem de 50 år, har vi vist PROSAs levedygtighed og vi fremstår i dag som et slagkraftigt forbund, som fortsat udvikler os. Jeg håber at se jer alle sammen til fejringen af jubilæet.

Jeg vil slutte af med at takke alle jer, der lægger frivillige timer i PROSA, og alle de aktivister, der kommer til møder, og alle de medlemmer, der bruger PROSA. I er fundamentet for, at vi kan organisere it-faget og stå stærkt sammen med resten af fagbevægelsen. Og også tak til PROSAs og a-kassens medarbejdere som loyalt og engageret har arbejdet for at varetage og fremme medlemmernes interesser.

Godt nytår til jer alle