Fagforeningernes rolle, Arbejdsmarkedet

PROSA støtter de strejkende i Verizon

PROSAs hovedbestyrelse støtter de strejkende telearbejdere i Verizon, USA, med et symbolsk beløb på 1.000 dollars og denne støtteudtalelse.

45.000 amerikanske telearbejdere hos telegiganten Verizon har 7. august nedlagt arbejdet i protest mod Verizons krav om forringelser af overenskomsterne med Communication Workers of America (CWA) og International Brotherhood of Electrical Workers (IBEW).

Baggrunden for strejken er, at Verizon kræver, at de ansatte selv skal betale sundhedsforsikringer, afskaffelse af de traditionelle pensioner, højst fem sygedage pr. år og lettere adgang til afskedigelser uden kompensation. Forringelserne begrundes med tilsvarende forringelser af overenskomsterne i luftfarten, bilbranchen og for kommunalarbejdere samt den dalende efterspørgsel på faste telefonlinjer.

Kravet om forringelser skal ses i lyset af, at selskabet alene i første halvår af 2011 opnåede et overskud på tre milliarder dollar – en væsentlig stigning fra sidste års resultat.

PROSA støtter de amerikanske telearbejderes kamp mod forringelser af overenskomsterne. Deres strejke er en del af den globale kamp mod nedskæringer og forringelser af opnåede rettigheder. Det er også en kamp mod tendensen til, at lønmodtagere ensidigt skal betale regningen for globaliseringen og aktionærernes stigende krav om indtjening og overskud.

I denne verdensomspændende kamp er det vigtigt, at alle lønmodtagere står sammen. PROSA støtter derfor de konfliktende med et symbolsk beløb på 1.000 dollars og opfordrer den danske fagbevægelse til at støtte vore amerikanske kolleger. Vi ønsker CWA og IBEW held og lykke i kampen.

PROSA har selv for nylig har været i kamp med en amerikansk gigant, nemlig CSC og denne virksomheds krav om forringelser af de danske overenskomster. Også her var der tale om en arbejdsgiver, der var ude på et opgør med etablerede traditioner for samarbejde og gensidig anerkendelse.

CSC stillede også ultimative og meget vidtgående krav om forringelser og skyede ikke nogen midler for at få gennemtrumfet kravene. Verizon-ledelsen har f.eks. hyret og oplært 10.000 personer til at agere strejkebrydere – på samme måde, som CSC også gjorde det.

Den internationale faglige sammenslutning UNI er også gået ind i kampagnen og har bl.a. oprettet en hjemmeside, hvor både forbund og enkeltpersoner kan underskrive støtteerklæringer og sende protest-e-mails til Verizon-ledelsen. PROSA opfordrer alle medlemmer, sympatisører og andre forbund til at gå ind på linket og vise deres støtte.

UNI's støtteside for de strejkende Verizon-ansatte: <link link>

www.prosa.dk/link/573.

 

PROSAs hovedbestyrelse

13. august 2011

Se en video på YouTube om de strejkende i Verizon her: www.youtube.com/watch.