Dansk it-politik, It og samfund

PROSA: Vi skal konkurrere på viden, ikke løn

PROSAs hovedbestyrelse ser frem til regeringens planer om trepartsforhandlinger og opfordrer til at sikre, at danske lønmodtagere løbende får nye muligheder for at øge deres kompetencer.

PROSAs hovedbestyrelse udtaler:

Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre og SF har dannet regering og 3. oktober 2011 offentliggjort deres regeringsgrundlag. I grundlaget lægges der op til at inddrage arbejdsmarkedets parter i trepartsforhandlinger, og det understreges i grundlaget, at der som led i en helhedsløsning sigtes mod at indgå en omfattende trepartsaftale, der skal medvirke til at styrke arbejdsudbuddet, beskæftigelsen og konkurrenceevnen.

PROSA hilser det velkommen, at den nye regering vil inddrage arbejdsmarkedets parter aktivt i udviklingen af både det danske samfund og det danske arbejdsmarked. Vi hverken kan eller skal konkurrere på lav løn eller dårlige arbejdsvilkår. Vi skal konkurrere på viden, fleksibilitet og samarbejde, og vi skal sikre, at danske lønmodtagere løbende får nye muligheder for at øge deres kompetencer.

Genopretningsaftalen og tilbagetrækningsreformen står stadig ved magt, og der bør derfor tages initiativer, der sikrer:

  • At ledige ikke falder igennem dagpengesystemet
  • At det fremtidige dagpengesystem gøres mere robust over for konjunkturudsving, og at det forenkles og afbureaukratiseres
  • At der skal være bedre muligheder for relevant uddannelse under ledighed

Alternativ til efterløn: Tilbagetrækningsreformens reelle afskaffelse af efterlønnen gør, at det haster med en seniorførtidspension, så der fortsat findes en mulighed for, at man på værdig vis kan trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, når man ikke længere kan følge med. Hvis ønsket er at fastholde borgerne længere tid på arbejdsmarkedet, skal der skabes en grobund for, at arbejdsgiverne faktisk vil være med til at fastholde ældre medarbejdere. Herudover skal der også ændres i a-kasselovgivningen, så borgere over 65 år fortsat kan være medlem af a-kassen.

Tænk it ind i øget produktivitet: Den foreslåede kommission, der skal kigge på produktiviteten, bør i høj grad medtage it i sine overvejelser, da it sagtens kan bidrage markant til en øget produktivitet i både den private og offentlige sektor. Særligt hvad angår små og mellemstore private virksomheder, ligger der et vækstpotentiale, som regeringen kan være med til at stimulere.

Behov for samlet it-strategi: Den netop vedtagne fællesoffentlige digitaliseringsstrategi er et godt grundlag for igen at få gang i at bruge it mere offensivt, og det kan derfor undre, at den nye regering har valgt at nedlægge IT- og Telestyrelsen. Faren her kan være, at udviklingen drukner i mangel på koordinering og i interne magtkampe, hvor det mere er økonomien, der kommer til at styre udviklingen frem for visionerne. PROSA lægger vægt på, at udviklingen af det digitale Danmark sker med udgangspunkt i kvalitetsmæssige forbedringer, uden tvang og med fuld borgerinddragelse, og det er svært at se, hvordan det skal fungere med så mange ministerier involveret.

Væk med multimedieskatten: Ophævelsen af multimedieskatten er til gengæld et skridt den rigtige vej. Fra starten af har multimedieskatten været et fejlskud, og den har haft en negativ effekt i forhold til fleksibilitet og udvikling i arbejdet, som følger af brugen af ny teknologi. Ligesom den har været en uforståelig ekstra skat på arbejdsindsatsen. Det er derfor positivt, at den nu afskaffes.

Genindfør fuld fradragsret for fagforeningskontingent: For at genoprette en bedre balance mellem arbejdsgivere og arbejdstagere foreslår PROSA, at den nye regering, som S og SF tidligere har talt for, genindfører den fulde fradragsret på fagforeningskontingentet. Som det er nu, er der en ubalance i forholdet mellem de to sider, da indbetalingerne til arbejdsgiverorganisationerne er fuldt fradragsberettigede.

Behov for opprioritering af videre- og efteruddannelse: PROSA finder, at regeringens uddannelsesudspil er spændende, men vi vil opfordre til, at der sker en opprioritering af videre- og efteruddannelse allerede fra 2012, hvilket vil falde i tråd med ønsket om at øge arbejdsudbuddet. Det er positivt med en høj prioritet af uddannelse og forskning, og det er en god ide at samle de videregående uddannelser i et enkelt ministerium, men det må ikke betyde, at professionshøjskoler og erhvervsakademier får en ringere status i forhold til universiteterne. Det er fortsat vigtigt med et bredt uddannelsessystem, der kan tilgodese forskellige behov.

Bedre integration af indvandrere og udenlandsk arbejdskraft: Den bedste måde at integrere udlændinge på er at sikre, at de har et arbejde med fornuftige løn- og ansættelsesvilkår. Fagbevægelsen har en stor opgave her, da vi kan være med til at sikre ordentlige vilkår, men også være med til at give udlændinge kendskab til normer, regler og rettigheder. Det kræver, at fagbevægelsen kommer til at indgå i kontrollen af løn- og arbejdsvilkårene, da fagbevægelsen kender vilkårene for arbejdet og kan være med til at sikre mod social dumping.