Outsourcing, offshore, Ansættelsesforhold, Arbejdsmarkedet

Støt de indiske it-professionelle

Synspunkt: De danske myndigheder har på ingen måde levet op til deres ansvar som kontrolmyndighed af den udenlandske arbejdskraft, der kommer til Danmark.

Dette nummer af Prosabladet har tema om it-arbejde og vilkår i Indien. Emnet er særdeles relevant. Vi har gennem det sidste års tid arbejdet rigtigt meget med de vilkår, som indiske it-professionelle arbejder under, når de kommer til Danmark. Vi kan se, at en stor gruppe arbejdsgivere bruger de mange muligheder på fornuftig vis og tilbyder vilkår, som er på højde med vilkårene for de danske it-professionelle. Desværre er der en lige så stor gruppe, som i stedet bruger alle metoder for at betale så lidt som muligt til denne gruppe mennesker.

De danske myndigheder har på ingen måde levet op til deres ansvar som kontrolmyndighed af den udenlandske arbejdskraft, der kommer til Danmark. Kontrollen med løn- og ansættelsesvilkår har været næsten ikke-eksisterende, og selv hvor der har været kontrol, har den været så lemfældig, at man ikke har opdaget, når virksomhederne snød i skat og gav de udenlandske medarbejdere horrible løn- og arbejdsvilkår.

Der er ellers brug for det. De arbejdsvilkår, som artikler i dette nummer af Prosabladet beskriver i Indien, tages i vid udstrækning med til Danmark, når arbejdsgiveren sikrer sig, at arbejdskraften hyres i Indien og outsources til Danmark. De ansatte har ingen rettigheder, og hvis de brokker sig, kan deres karriere i Indien være ødelagt.

Det er spændende og opløftende at høre om det arbejde, vores søsterorganisation Unites i Indien udfører. Der er brug for, at vi støtter op om det. Hvis vi skal undgå voldsom løndumping, skal der sættes ind med arbejde her, men i høj grad også med understøttelse af det faglige arbejde og den faglige organisering rundt om i verden. For os er Indien et vigtigt sted.

Det kan synes uoverkommeligt, når vi hører, at Unites blot har en procent af de it-professionelle i landet som medlemmer. Men det så bestemt også uoverkommeligt ud i Danmark for lidt over 100 år siden. Alligevel voksede den danske fagbevægelse sig hurtigt stærk og opnåede gode resultater. Vi har ikke andet valg end at styrke de kræfter, der som Unites arbejder dygtigt og engageret for at sikre ordentlige vilkår for de ansatte rundt om i verden.