Ansættelsesforhold, Arbejdsmarkedet, Fagforeningernes rolle, Outsourcing, Overenskomster

”Det er usaglige fyringer på et meget løst grundlag”

De bebudede massefyringer i IBM blev i dag eksekveret på tech-gigantens arbejdspladser i Aalborg, Odense og Brøndby. IBM havde forbudt de berørtes fagforeninger at være på arbejdspladsen, men PROSA og HK troppede i fællesskab op alle tre steder for at støtte og rådgive berørte medlemmer.

På tech-gigantens adresse i Brøndby blev fyringerne eksekveret med en mail-udsendelse fra kl. 9.00 til 9.45. De fyrede fik her et tidspunkt, de i løbet af dagen skulle til samtale. Udenfor IBM’s matrikel stod PROSA og HK klar i et mobilt kontor for at støtte og rådgive de berørte medlemmer.  

- Det er meget råt at blive fyret på den måde og så skulle sidde og vente på en afskedigelsessamtale, og vi er der for medlemmerne, også selvom IBM på helt usædvanlig vis forbyder os at være til stede på selve arbejdspladsen og for eksempel fungere som bisiddere ved medlemmernes samtaler, siger Hanne Lykke Jespersen, næstformand i PROSA. Hun stod uden for IBM’s parkeringsplads på Prøvensvej i Brøndby fra kl. 8.30.  

”Det giver ingen mening”  

Det første PROSA-medlem dukkede op lidt i 10. Medlemmet havde fået en mail, og ventede nu på sin afskedigelsessamtale. Det var ingen overraskelse at være blandt de udvalgte, for medlemmets nye chef i IBM havde med det samme kommenteret, at medlemmet godt nok var højt lønnet.  

- Men jeg har lige booket et projekt, der giver masser af timer, så det giver ingen mening, fortalte medlemmet, der tidligere var blevet headhuntet til KMD.  

Alle de fyrede er en del af en medarbejdergruppe, der blev overdraget til IBM fra KMD og Tech Mahindra og begyndte arbejdet i IBM 1. oktober 2018. Det bar deres oplevelser i dag præg af.  

- Det ser ud til, at min chef også er blevet fyret, så jeg ved ikke rigtig, hvem jeg skal til samtale med. Der står noget om en senior manager og en hr-dame i mailen. Der er ikke nogen af de folk, jeg kender overhovedet, fortalte et andet medlem, der efterspurgte en bisidder fra sin fagforening. Medlemmet sagde videre:  

- Der har ikke været noget møde med nogen chefer om, hvad vi laver. Ingen i IBM stiller spørgsmål til, om det er de rigtige folk, der bliver fyret.  

PROSA og HK har rejst sag mod IBM  

PROSA og HK har rejst sag mod IBM for brud på loven om virksomhedsoverdragelse netop på grund af den manglende kompetenceafklaring af og fyring udelukkende blandt overdragede medarbejdere. Der har været første fællesmøde i sagen tirsdag den 27. november, og fagforbundene forventer at rejse individuelle sager for alle fyrede medlemmer.  

- Vores medlemmer skal nok kunne få nye job, men det er usaglige fyringer på et meget løst grundlag, vi er vidne til her, siger Hanne Lykke Jespersen.

Også i Aalborg var PROSA og HK gået sammen om et mobilt kontor uden for IBM’s bygninger onsdag formiddag, og i Odense blev berørte medlemmer inviteret på en kop kaffe i Odense Congress Center, hvor der var booket et mødelokale.