Overenskomster

IBM bakker ud af overenskomstdrøftelse

Efter flere ugers imødekommende dialog, har IBM nu pludseligt afvist at drøfte overenskomster med fagforbundene PROSA og HK Privat. ”Skræmmende utroværdigt”, lyder det fra PROSA.

”Vi skal hermed meddele, at IBM ikke ser noget grundlag for at indlede forhandlinger om en overenskomst.”

Sådan lyder den seneste melding i dialogen om overenskomstkravet mellem IBM og fagforbundene PROSA og HK Privat. Det kom som lidt af en overraskelse for forbundene efter et forløb med stor imødekommenhed og konkrete invitationer fra IBM til at drøfte kravet i begyndelsen af februar.

- Vi har haft 49 dage med imødekommende mails, SMS og telefonsamtaler fra IBM og ingen indikationer af, at IBM eller Dansk Industri for den sags skyld skulle vægre sig mod at indgå i en dialog om overenskomstkravet. Det er skræmmende utroværdigt, når en stor international virksomhed ikke evner at optræde med større respekt for den danske aftalemodel, siger John Jørgensen, faglig konsulent i PROSA.

I den seneste melding er kommunikationen fra IBM overtaget af arbejdsgiverorganisationen Dansk Industri, som ved samme lejlighed beder om at være modtager af fremtidige henvendelser om overenskomstkravet. PROSA og HK Privat sendte overenskomstkravet til IBM den 17. december 2018 efter et længere forløb med blandt andet fyringer af virksomhedsoverdragede medarbejdere. Overenskomsten var et ønske, som flere medlemmer havde givet udtryk for ved medlemsmøder. I et forsøg på at have en positiv tilgang til dialogen fulgte der ikke et konfliktvarsel med kravet.

- Hvis IBM forventer medarbejdernes uindskrænkede loyalitet og dedikation i arbejdet, så bør man nok revidere sin adfærd. IBM agerer på et dansk arbejdsmarked, hvor der er ro, blandt andet fordi der er et aftalesystem, som fungerer. Hvis det system ikke fungerer, så giver det ustabilitet, siger John Jørgensen.