Printere og kopimaskiner skal af indeklima hensyn placeres rigtigt

Kopimaskiner og printere bør placeres i et teknikrum med udsugning. Det er et krav, hvis de bruges af flere. Har du din egen printer, kan du godt have den stående på dit kontor.

Indeklimaet påvirkes af printere og kopimaskiner. De genererer støj, støj, varme og værst af alt afdunstninger.

Afdunstning fra printere og kopimaskiner

Største arbejdsmiljøproblem ved printere er afdunstninger. Afdunstningen er, udover ozon, formaldehyd, der dannes af den elektrostatiske påvirkning af tonerpulveret. Herudover dannes der en række flygtige organiske forbindelser (VOC). Disse kan både komme fra tonerpulveret, der bliver varmet op, og fra en maskine, der bliver varm.  

Ozon-fri printere

Forhandlere, der påstår, at deres produkter ikke afgiver Ozon, har sjældent ret. Står I over for at skulle købe en maskine, bør I bede om et måleblad, der dokumenterer, hvor meget ozon og varme printeren afgiver. Endvidere er det nødvendigt at undersøge, hvilken type af filter der er anvendt, da de fleste filtertyper hurtigt mister deres effekt. 

Placering af printere

Gang og trappearealer skal ikke bruges til placering af printere. Dette vil af hensyn til kravet om sikre flugtveje normalt ikke være tilladt. Dette forbud administreres af brandmyndighederne og ikke arbejdstilsynet.

Blækprintere på kontoret

Printer på eget kontor bør være en blækprinter. Det skyldes, at de ikke varmer eller har afdunstning i samme omfang som en laserprinter. De er langsommere end en laserprinter, men da en printer, der er placeret på kontoret kun må benyttes i til lejlighedsvise små opgaver er blækprinteren passende til dette forbrug. Er der behov for en printer, der er hurtigere, er det med andre ord et udtryk for, at den skal ud af kontoret.

Skal I drøfte placering af printere og kopimaskiner på din arbejdsplads, kan du slå op på side 12 i BFAkontors vejledning om Kontormaskiner og arbejdsmiljø.