Guide til nyansatte

Her er de fem bedste råd til dig, som starter dit nye job med at arbejde hjemmefra – inspireret af PROSAs netværk for nyansatte (Netværk for Newcomers).

Få en buddy

Nogle virksomheder eller organisationer har en buddy- eller mentorordning, som bruges til at sammensætte nyansatte og garvede ansatte. Her får du som nyansat en kontaktperson, som du kan henvende dig til om praktiske, sociale og faglige spørgsmål i din opstartsperiode. I forløbet kan der med fordel være indlagt faste samtaler, så initiativansvaret ikke udelukkende ligger hos dig. Tal med din nærmeste leder eller tillidsrepræsentant om muligheden for at få en buddy.

Aftal en virtuel frokostpause eller gåtur med en kollega

Når du starter på en ny arbejdsplads, er det ofte i frokostpausen eller på kontorgangen, at du får mulighed for at interagere og tale spontant med dine kolleger. Trænger du til at tale om noget ikke-arbejdsrelateret med en kollega, så kan du aftale at holde en virtuel frokostpause sammen – eller at ’gå en tur sammen’ gennem et videoopkald.

Foreslå en fælles ugentlig ’kaffeautomatsnak’

Savner du kaffeautomat-snakken, så kan du tale med din nærmeste leder om muligheden for at lægge ’kaffeautomattid’ ind i kalenderen for din afdeling. På den måde kan ansatte, der har lyst og tid til at snakke om ting, som ikke er arbejdsrelaterede, koble sig på et fælles videoopkald.

Tal med andre nyansatte

Nyansatte ser ofte virksomheden med friske øjne og kan bide mærke i paradokser, vaner og organisationens kultur. Derfor kan det være nyttigt for dig at tale om dine betragtninger med andre nyansatte eller ansatte, som har den mindste anciennitet i virksomheden. Du kan spørge din leder eller tillidsrepræsentant, om det er muligt at komme i kontakt med andre nyansatte i et sparringsrum.

Log på møder fem minutter før tid

Du kan med fordel logge på et online møde før tid. På den måde interagerer du med dine kolleger før mødet går i gang, og du får mulighed for at smalltalke – lidt ligesom at møde din kollega på vej ned af gangen eller i et lokale før mødet går i gang.