Indretning af Skærmarbejdspladsen

En ergonomisk godt indrettet arbejdsplads er et spørgsmål om bord, stol, lys og hvordan du bruger disse.

Der er ikke nogen tvivl om at det er vigtigt at have en arbejdsplads der er ergonomisk godt indrettet, men de fleste undersøgelser viser også at indflydelse på indretning af egen arbejdsplads er af væsentlig betydning. I en del undersøgelser vægtes indflydelsen på indretningen faktisk højere end indretningens ergonomiske kvaliteter i sig selv. Dette hænger muligvis sammen med at kvaliteten af arbejdspladsindretingen efterhånden er på et rimeligt niveau langt de fleste steder.

Bordet

Bordet skal kunne indstilles så det passer til dig i højden. Dette gælder også selvom du er meget lav eller høj. Man regner med at de fleste standardborde kan bruges til 90% af befolkningen, men du har krav på et bord der passer til dig også selvom du ligger uden for normalen.

Vi anbefaler hæve sænkeborde så det er muligt både at side og stå ved skærmen. Under alle omstændigheder er det vigtigt at bordet er nemt at indstille med el eller gaspatron, så det er muligt at justere bordet lidt op eller ned når man skifter side stilling (se afsnittet om stolen)

Bordet skal være tilstrækkeligt stort til at der er plads til det udstyr du har behov for samt at du kan hvile underarmene på bordet.

Det skal være muligt at hvile underarmen

En del får gener i nakke og skuldre af musen. Det er lettere at undgå, hvis det er muligt at hvile underarmen på bordpladen, når man bruger musen. Dog således at man sidder med nakke-, skulder- og arm-muskulaturen afslappet. Man skal ikke række og strække sig for at bevæge musen, og man skal ikke sidde og trække skulderen op når man flytter rundt med musen.

Hvis du skal bruge musen i et lidt længere stykke tid kan det være en god ide at skubbe lidt til tastaturet og flytte musen ind så den er placeret foran dig, ellers er borde med passende udskæringer en god mulighed for at få understøttelse af armen.

Stolen

Stolene fås i forskellige udformninger i sædestørrelse og rygstørrelse. Det er positivt, at man kan få en stol, der passer i størrelsen, selv om det også gør det mere kompliceret at finde den rette. Hvis man er meget høj, skal man være opmærksom på, at det ikke er alle modeller, der laves i en udgave, som kan komme højt nok op.

Man skal passe på ikke at få for stort et ryglæn, for så bliver bevægelserne i armene hæmmet. Man kan få ryglæn, hvor de to øverste hjørner er skåret af. Det giver bedre udfoldelsesmuligheder for armene.

Armlæn skal man af samme grund undgå. De vil som regel også hindre en i at få stolen ordentligt ind til bordet. Den eneste fordel kan være at armlænet kan bruges som støtte, når man bruger mus. Og det er der som før nævnt delte meninger om værdien af, så det er bedst at undgå armlæn; også selv om de kan give stolen (og brugeren) et mere pompøst udseende.

Stolen skal være fleksibel så du kan variere dine side stillinger. Hvor anbefalingerne tidligere gik på at holde en vinkel på 90o i alle led, er dette erstattet af en anbefaling af at man skifter stilling i løbet af dagen. Dette skift behøver ikke kun at være mellem stående og siddende, men kan også være mellem forskellige side stillinger. At man eksempelvis skifter mellem at sidde fremme på sædet og tilbage på det - eller vender stolen om, så man læner maven op ad ryglænet i stedet. Hvis man spreder benene får man større bevægelighed i lænden.

Det anbefales også, at stolesædet kan vippes lidt forover fordi det giver større bevægelighed i hofteleddet og er med til at styrke rygmusklerne. Det kan give benene en fastlåst stilling, så også her er det bedst at veksle. Hvis man skifter mellem at kippe sædet forover og låse det i vandret skal man huske at justere stolen og bordet i højden samtidig.

Under alle omstændigheder skal man sørge for at kunne have fødderne placeret solidt i gulvet. Også derfor er det vigtigt at have mulighed for at justere bordet i højden, så man har kan få stolen langt nok ned eller højt nok op. Ergonomisk kan det dog være en god ide at have benene oppe en gang imellem, men det provokere ofte arbejdsgiverne.

Kan din arbejdsplads indstilles bedre?

Arbejdspladsen skal selvfølgelig være i orden og være indstillet, så den passer til dig. Når man hviler underarmen på bordpladen er man i høj grad fikseret fordi man også skal se på skærmen. Derfor er det vigtigt, at skærmen ikke er placeret for højt – det er bedst, hvis man kan se hen over den, for så får man et mere naturligt bøj i nakken.

Samtidigt er vi indrettet således, at når man ser lige ud, så forventer man at se langt hvorimod når man ser nedad forventer man at se noget tæt på.

Det optimale er, at arbejdspladsen er indstillet, så man sidder godt, men samtidigt har mulighed for at skifte stilling rimeligt ofte.

Lys

Forkert lysindfald kan være med til at give dig problemer med mus og tastatur. Både fordi blændinger og reflekser i sig selv kan give spændinger og fordi man let kommer til at side akavet for at komme til at se bedre på skærmen.

Lyset skal komme ind fra siden, hvilket betyder at skærmen skal placeres med siden til vinduet.

Pas på hjemmearbejdspladsen

Musen gnaver ikke mindre ude end hjemme. Det kan være, at man har lettere ved at slappe af, når man sidder derhjemme og arbejder og det kan gøre det lettere at undgå en museskade. Du skal dog også være opmærksom på, at det kan betyde, at du arbejder mere koncentreret i længere tid. Dvs. at du skal huske at lave andre ting ind imellem eller holde pauser.

Som udgangspunkt gælder hele arbejdsmiljølovgivningen ved hjemmearbejde. Hvis den ansatte udfører skærmarbejde hjemme regelmæssigt, men kun 2 dage eller mindre om ugen som et gennemsnit set over en måned, så gælder de særlige krav til skærmarbejdet som udgangspunkt ikke på hjemmearbejdspladsen. De særlige arbejdsmiljøkrav i skærmbekendtgørelsen gælder, når skærmarbejdet på hjemmearbejdspladsen udføres regelmæssigt og mere end to dage om ugen som et gennemsnit set over en måned. De særlige krav i skærmbekendtgørelsen handler bl.a. om krav til skærm, arbejdsstol og arbejdsbord m.v. samt krav til variation i arbejdet eller pauser. Se nærmere beskrivelse på denne side fra Arbejdstilsynet

 

Vejledninger

PROSA har udgivet en detaljeret gennemgang af skærmarbejdspladsen: Hvad siger loven om skærmarbejdspladser

BFAkontor har udgivet to vejledninger om emnet: